Welk rijbewijs heb ik nodig om in een vrachtwagen te rijden?

blog vrachtwagenrijbewijs

Alles wat je moet weten over het vrachtwagen rijbewijs

Vrachtwagenchauffeur worden is hartstikke gaaf. Naast onze theoriecursussen om dit rijbewijs succesvol te halen geeft ABC Rijopleidingen je graag nog wat extra informatie over het vrachtwagenrijbewijs, hoe je hem kan halen en tot wanneer deze geldig is.

Om in een vrachtwagen te mogen rijden heb je een rijbewijs C of C1 nodig. Rijbewijs C1 is alleen geschikt voor lichte vrachtwagens (3.500 tot 7.500 kilo). Met C kan je ook in zwaardere vrachtwagens rijden. Bij ABC Rijopleidingen kun je het theorie-examen voor het rijbewijs C halen. Zo rijdt je binnen no time in een vrachtwagen. Lees hier meer over vrachtwagen rijbewijs halen.

Wat is het verschil tussen c en c1 rijbewijs?

Er zijn twee soorten vrachtwagen rijbewijzen: rijbewijs C en C1. Het grootste verschil hiertussen ligt bij het gewicht van het voertuig die je mag besturen. Een rijbewijs C1 is alleen geschikt voor het besturen van voertuigen vanaf 3.500 kg tot 7.500 kg, bijvoorbeeld een kleine camper of lichte vrachtwagen. Met het rijbewijs C mag je zwaardere voertuigen boven de 7.500 kg besturen. Dit gewicht is het lege gewicht van de wagen + het maximale laadvermogen.

Daarnaast zijn er ook verschillende verplichtingen tussen het halen van rijbewijs C en C1. Beiden kan je halen met of zonder code 95. Door de code 95 te behalen krijg je je vakbekwaamheid en mag je als beroepsmatige vrachtwagenchauffeur aan de slag. Bij ABC Rijopleidingen bieden we het rijbewijs C aan met code 95 zodat je als vakbekwame chauffeur de weg op kan.

Vrachtwagen rijbewijs halen bij ABC

Om het vrachtwagen rijbewijs C te halen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst is er een minimum leeftijd om een rijbewijs C aan te vragen. Voor het rijbewijs C zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar zijn, voor het rijbewijs C met code 95 is de minimumleeftijd 18 jaar. Daarnaast moet je in het bezit zijn van het rijbewijs B.

Naast deze voorwaarden moet je om te slagen voor je vrachtwagen theorie drie examenonderdelen halen:

  • Theorie-examen RV1: Verkeer en techniek. In dit onderdeel wordt jouw kennis getest op, zoals de naam al zegt, verschillende verkeerssituaties en de techniek van vrachtauto’s.
  • Theorie-examen V2C: Administratie goederenvervoer. Dit examenonderdeel test jouw kennis over vervoerswetgeving, arbeidstijdenwetgeving, de lading zekeren en de risico’s.
  • Theorie-examen V3C: Administratie goederenvervoer voor code 95. Bij dit examen krijg je verschillende voorbeeldsituaties met vragen.

Ook dien je naast deze theorie-onderdelen een medische keuring te doen. Bij deze keuring wordt jouw verkeersveiligheid beoordeeld om er zeker van te zijn dat je straks veilig als chauffeur kan deelnemen aan het verkeer. Wanneer je deze onderdelen allemaal hebt gehaald kan je aan de slag met de praktijk.

Meld je aan voor de theoriecursussen van ABC Rijopleidingen en haal gegarandeerd het theorie-examen voor het vrachtwagenrijbewijs C! Met onze cursussen zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent op de examens en alle kennis in huis hebt om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan.

Meld je aan!

Hoe lang is rijbewijs c geldig? Vrachtwagen rijbewijs verlengen

Jouw vrachtwagenrijbewijs is natuurlijk niet voor altijd geldig. Het rijbewijs dien je na maximaal 5 jaar te verlengen. Dit doe je bij de gemeente waarin je woont. Daarnaast is ook weer een medische keuring vereist. Zorg dat je dit minimaal een paar weken voor het verlopen van je rijbewijs doet.

Wanneer je een rijbewijs C met code 95 hebt en beroepsmatig aan de slag wilt blijven, dien je na elke 5 jaar ook de nascholing code 95 te volgen. Zo behoud je jouw vakbekwaamheid en kan je veilig als beroepschauffeur aan het werk blijven. ABC Rijopleidingen biedt naast de reguliere theorie-examen onderdelen ook nascholing code 95 aan.

Inschrijven voor nascholing code 95

ABC Rijopleidingen

ABC Rijopleidingen staat voor eenvoudig, voordelig, snel en doelgericht je theorie halen voor de vrachtwagen.

Ruim 6375+ geslaagden gingen je voor.

Je vindt ons in deze steden
ABC Rijopleidingen Locaties
Amsterdam
Arnhem
Breda
Eindhoven
Groningen
Rijswijk (Den Haag)
Rotterdam
Utrecht
Zwolle
Contact

Hoofdkantoor
Steenplaetsstraat 20
2288 AA Rijswijk

Tel: 085 - 065 3621
Mail: info@abcrijopleidingen.nl
Whatsapp: