Heftruck certificaat leeftijd: Wat is de grens?

abcrijopleidingen slider heftruck leefdtijd

Wil je graag aan de slag in de productie of als logistiek medewerker? Vaak ben je dan een heftruck- en/of reachtruck certificaat nodig om zware goederen te vervoeren. Dit is belangrijk voor jouw werkgever, de Arbowet en verzekeraars. Bij verkeerd gebruik van een hef- of reachtruck kunnen ernstige ongelukken gebeuren, daarom worden er eisen gesteld aan het behalen van een certificaat.

Vanaf welke leeftijd mag je een heftruckcertificaat halen? Alleen werknemers van 18 jaar of ouder mogen zelfstandig een hef- en/of reachtruck besturen. Vanaf je 16e mag je onder toezicht risicovol werk verrichten en kun jij jouw certificaat behalen. Na het volgen van de cursus mag je tot je 18e onder begeleiding van een ervaren collega een heftruck besturen. Dit geldt overigens ook voor de reachtruck. 

 

Wat mag je besturen met een heftruck certificaat?

Een heftruck cursus verschilt van een reachtruck cursus. Ook kun je de cursussen combineren. Het grote verschil is dat een heftruck achteruit of vooruit rijdt. Een reachtruck rijdt vaak juist zijwaarts. Door het andere blikveld krijg je een heel ander gevoel tijdens het besturen. Een reachtruck is bovendien wendbaarder. Daarom wordt deze vaker in kleine ruimtes en op korte afstanden gebruikt.

Mag je een heftruck rijden zonder certificaat? Alleen als je kunt aantonen dat de bestuurder opgeleid is. Tijdens de cursus leer je zowel de theorie en de praktijk. Je leert veilig werken met een heftruck. Zo voldoe je aan de eisen van de Arbowet, wat weer wettelijk verplicht is voor de verzekering. Zonder certificaat kan dit leiden tot grote problemen. Je kunt dus stellen dat een heftruckcertificaat verplicht is. 

 heftruk training

Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig? Herhaling heftruckcertificaat

Zodra jij jouw certificaat hebt behaald mag je vijf jaar een hef- en/of reachtruck besturen. Na 5 jaar is deze niet meer geldig. Werk je nog steeds op een hef- en/of reachtruck? Dan moet je jouw certificaat verlengen. Je kunt een herhalingscursus volgen, hierna is jouw certificaat opnieuw 5 jaar geldig. 

Tijdens de herhalingscursus wordt je huidige kennis opgefrist en zorgen we ervoor dat je je bewust blijft van de gevaren die het besturen van een hef en/of reachtruck met zich mee kan brengen. Al onze heftruck opleidingen en herhalingscursussen voldoen aan de Arbo wet- en regelgeving. Je leert alles wat je moet weten als je op een heftruck werkt, zoals: 

  • Wat is de wetgeving rondom het rijden met een heftruck?
  • Waar moet je rekening mee houden met betrekking tot veiligheid?
  • Hoe bedien en bestuur je een heftruck? 
  • Hoe voer je bijzondere verrichtingen uit?
  • Welk onderhoud heeft een heftruck nodig? 

 

Snel slagen en werken als heftruckchauffeur 

Wil jij heftruckchauffeur worden of misschien wel reachtruckchauffeur? Of beide? In deze tijden zijn er genoeg heftruckchauffeur vacatures te vinden. Met een certificaat sta jij sterker. Ook om jouw personeel (opnieuw) te laten scholen kun je terecht bij de grootste opleider van Nederland met de hoogste slagingspercentage. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Meld je nu aan

ABC Rijopleidingen

ABC Rijopleidingen staat voor eenvoudig, voordelig, snel en doelgericht je theorie halen voor de vrachtwagen.

Ruim 6375+ geslaagden gingen je voor.

Je vindt ons in deze steden
ABC Rijopleidingen Locaties
Amsterdam
Arnhem
Breda
Eindhoven
Groningen
Rijswijk (Den Haag)
Rotterdam
Utrecht
Zwolle
Contact

Hoofdkantoor
Steenplaetsstraat 20
2288 AA Rijswijk

Tel: 085 - 065 3621
Mail: info@abcrijopleidingen.nl
Whatsapp: