Wijzigingen vrachtwagen theorie CBR examen

wijziging cbr

Doe je binnenkort examen voor je vrachtwagen theorie? Per 1 juli zijn er door het CBR grote wijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op jouw vrachtwagen rijbewijstraject. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Lees er meer over op deze pagina.

 

In het kort: de wijzigingen van de theorie examens

  • Nieuwe theorie-examens voor de vrachtwagen rijbewijzen C1 (met code 95) en C (met code 95).
  • De examens zijn qua inhoud meer gericht op het doeleinde van het vrachtwagen rijbewijs. Zo sluiten ze beter aan op de beroepspraktijk.
  • Nieuwe examenstructuur en rijbewijstrajecten.
  • Vóór 1 september al één of meer theorie-examens behaald? Dan kom je in aanmerking voor de overgangsregeling.
  • Nieuwe doorstroommogelijkheden voor grote vrachtwagen rijbewijzen.

Volg onze theoriecursussen voor het vrachtwagen rijbewijs en slaag gegarandeerd voor jouw theorie-examen!

 

Boek een cursus bij jou in de buurt

 

Wijzigingen CBR voor vrachtwagen theorie

Voor de rijbewijzen C1 (met code 95) en C (met code 95) zijn er per 1 juli nieuwe theorie-examens doorgevoerd door het CBR. De examens zijn inhoudelijk meer gericht op wat je uiteindelijk wil doen met het rijbewijs en de (beroeps)praktijk.

Het oude rijbewijstraject bestond uit drie theorie-examens: RV1, V2C en V3C. Het nieuwe rijbewijstraject bestaat nu uit de vernieuwde examens RVM1-C, VM2-C en VM3-C. Met dit nieuwe traject moet je eerst het examen RVM1-C behalen. Daarna kan je verder met VM2-C en VM3-C, de volgorde hiervan is niet belangrijk. Bij het behalen van het RVM1-C examen kan je ook al direct praktijkexamen doen.

Afhankelijk waarvoor je het vrachtauto rijbewijs wilt gebruiken zijn er verschillende trajecten die je kunt volgen. Wil je het vrachtwagen rijbewijs C alleen privé gebruiken, dan hoef je alleen het theorie-examen RVM1-C te doen en het praktijkexamen C te behalen.

Wil je het rijbewijs C1 privé gebruiken voor bijvoorbeeld een camper? Dan hoef je alleen het RVM1-C examen en het praktijkexamen C1 te behalen. Als je als beroepschauffeur aan de slag wilt, dan moet je alledrie de theorie-examens (RVM1-C, VM2-C en VM3-C) behalen, de praktische toetsen doen en slagen voor het praktijkexamen. Bekijk het overzicht van rijbewijs trajecten op de website van het CBR.

Ook de vrijstellingen zijn aangepast. Welke examens je nog moet volgen hangt af van welk rijbewijs je hebt. Bekijk hier of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van het vrachtwagen rijbewijs.

De praktijkexamens voor het vrachtautorijbewijs blijven hetzelfde. 

 

Overgangsregelingen

Ben je al bezig met het behalen van het vrachtwagen theorie-examen en heb je al een onderdeel behaald? Het CBR heeft daar overgangsregelingen voor zodat je geen vertraging oploopt bij het behalen van je vrachtwagen rijbewijs.

Wanneer je het rijbewijstraject C1 volgt en het onderdeel RV1-light al hebt behaald, dan hoef je alleen nog het overgangsexamen rijbewijs C1 te behalen. Het onderdeel R2C al behaald? Dan hoef je alleen nog RVM1-C1 te doen.

Volg je het rijbewijstraject C en heb je RV1 al gehaald? Dan moet je nog het overgangsexamen rijbewijs C behalen. Als je het onderdeel R2C al hebt voltooid hoef je alleen nog het onderdeel RVM1-C te doen.

Heb je zowel RV1 (light) en R2C al behaald en zijn de resultaten nog geldig? Dan hoef je geen overgangsexamen te doen. Het is dus van belang dat de resultaten van eerder gemaakte examen nog geldig zijn. Anders moet je het nieuwe rijbewijstraject volledig volgen.

 

Meer informatie overgangsregelingen CBR

 

Doorstroommogelijkheden

Wanneer je al een vrachtwagen rijbewijs hebt en deze graag wil uitbreiden, dan kan je ook doorstromen naar een groter rijbewijs. Heb je bijvoorbeeld al het C1 rijbewijs maar wil je doorstromen naar het rijbewijs C of het rijbewijs C1 met code 95? Dan moet u nog een aantal aanvullende examens behalen.

Deze doorstroommogelijkheden zijn ook gewijzigd per 1 juli:

  • Wil je van het rijbewijs C1 doorstromen naar C? Dan volg je het RVM1-C examen en het vrachtauto C praktijkexamen
  • Wil je van het rijbewijs C1 met code 95 doorstromen naar C met code 95? Dan volg je het RVM1-C examen, de vakbekwaamheid C toets besloten terrein of toets simulator en het vrachtauto C praktijkexamen.
  • Wil je van het rijbewijs C1 zonder code 95 doorstromen naar C met code 95? Dan volg je de examens RVM1-C, VM2-C en VM3-C, de vakbekwaamheid C toets besloten terrein of toets simulator, de vakbekwaamheid C praktische toets en het vrachtauto C praktijkexamen.
  • Wil je van het rijbewijs C zonder code 95 doorstromen naar C met code 95? Dan volg je de examens VM2-C en VM3-C, de vakbekwaamheid C toets besloten terrein of toets simulator en de vakbekwaamheid C praktische toets.
  • Wil je van het rijbewijs C1 zonder code 95 doorstromen naar C1 met code 95? Dan volg je de examens VM2-C en VM3-C, de vakbekwaamheid C1 toets besloten terrein of toets simulator en de vakbekwaamheid C praktische toets.

Bekijk de website van het CBR voor alle doorstroommogelijkheden.

Meer weten over welk rijbewijs je nodig hebt? Kijk voor meer informatie in onze blog! Meer weten over de nieuwe vrachtwagen theorie-examens, overgangsregelingen en/of doorstroommogelijkheden? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.

 

Contact opnemen

ABC Rijopleidingen

ABC Rijopleidingen staat voor eenvoudig, voordelig, snel en doelgericht je theorie halen voor de vrachtwagen.

Ruim 6375+ geslaagden gingen je voor.

Je vindt ons in deze steden
ABC Rijopleidingen Locaties
Amsterdam
Arnhem
Breda
Eindhoven
Groningen
Rijswijk (Den Haag)
Rotterdam
Utrecht
Zwolle
Contact

Hoofdkantoor
Steenplaetsstraat 20
2288 AA Rijswijk

Tel: 085 - 065 3621
Mail: info@abcrijopleidingen.nl
Whatsapp: